woensdag 30 maart 2011

Meer skiplaatjes

Goed weer en fantastische uitzichten garanderen mooie foto's. Vorige week was het elke dag stralend weer, waarbij de temperaturen hoog boven het vriespunt rezen bij het appartement in Bellecôte Plagne op 1930 meter hoogte. Dat komt uiteraard niet ten goede van de sneeuw, maar wel van het terras. Overdags is het gebied groot  genoeg om de hele dag hoog te skiën, om vervolgens 's middags weer af te dalen voor een welverdiend biertje op het terras.

Uitzicht van het appartment in Bellecôte Plagne

Jaco op Les Teppes, blauwe piste

Michel op dezelfde piste

Ondergetekende in actie

Soms zijn rode piste toch erg steil. Aan deze kant Carina, andere kant met de veelzeggende naam Kamikaze

Mont Blanc - Aiguille Verte - Dent du Géant - Grand Jorasses

Hoogste punt van het skigebied La Plagne; Bellecôte, 3417 meter.

Eén drukke woensdag, stoeltjeslift van Les Inversens

Michel geniet van de Franse zon

Dagelijke afsluiting

Sterke vrouwen klimmen

Zowel in Spanje als in de VS wordt keihard geklommen. Niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen. De 18-jarige Sasha Digiulian klimt  Southern Smoke 8c+ in Red River Gorge, Kentucky. Deze route werd geopend door Joe Kinder en geniet nu dus de eerste vrouwelijke beklimming. Hieronder de eerste beklimming van Joe Kinder.


Sasha Digiulian in Southern Smoke, 8c+

Een paar dagen later klimt ze in hetzelfde gebied Lucifer, 8c+ en klimt ze voor het eerste 8b onsight. Een andere vrouw die in vorm is heet Nina Caprez uit Zwitserland. Zijn klimt in Spanje de route El gran blau, 8c.

maandag 28 maart 2011

Freestyle skiën

Alleen niet door mij, of mijn capriolen op de papperige boekels moeten tellen als freestyle. Onze aankomstdag in Bellecôte Plagne viel samen met een wereldbekerwedstrijd freestyle skiën in de halfpipe. Deze halfpipe lag pal voor ons appartement.

's Avonds haalden de mannen en vrouwen de meest fantastische trucs uit op skies in de kunstmatig verlichte lucht. Kijken naar dit evenement was op zich als een stunt omdat de organisatie niet had gedacht aan het comfort van het publiek. Die stond op een spekgladde ijslaag, krampachtig vasthoudend aan een net. Maar wat een spektakel! Overigens wel lastig vast te leggen op de gevoelige plaat...

Best geslaagde foto, mooi resultaat toch...


Kevin Rolland wint voor eigen publiek. Hier een filmpje van hem wanneer hij de Winter X Games dit jaar wint.


Uitslag
Heren
1. Kevin Rolland (FRA)
2. David Wise (USA)
3. Justin Dorey (CAN)


Dames
1. Sarah Burke (CAN)
2. Devin Logan (USA)
3. Virginie Faivre (SWI)

zondag 27 maart 2011

Terug van skiën

Sinds afgelopen zaterdag zijn we terug van skiën in het gebied La Plagne. Helaas hadden we daar geen internet dus kon geen nieuwe posts plaatsen. Maar hou komende week dit in de gaten voor verhalen en kleurrijke plaatjes van mooie pistes, goed weer, freestyle skiën, reddingshelikopters en fantastische panorama's...

zaterdag 19 maart 2011

Paradiski!

Nee, geen skivakantie in Rusland, maar een vakantie naar het gecombineerde skigebied van Les Arcs en La Plagne. Morgenavond zullen we naar ons appartementje in Plagne-Bellecôte tuffen, op 1930 meter hoogte. Waarschijnlijk zal het een oerlelijk skidorp zijn, maar de luxe om eens aan de piste te slapen en te après skiën is ons nog vreemd.

Het mooie van La Plagne is dat het een heel groot gebied is en tot grote hoogte komt. Zeker door de hoogte is het lang in het seizoen nog sneeuwzeker, ondanks de opkomende lente. Lettelijk hoogtepunt is Glacier de Bellecôte die op de flank ligt van de Bellecôte, 3417 meter hoog.

Laatste tijd is er niet veel sneeuw gevallen en zijn de condities papperig. Momenteel ligt er 145 cm. op de berg en 60 cm. in het dal. Maar vandaag en morgen gaat het sneeuwen en lijken we geluk te hebben. Vanaf zondag vriest het licht en zien we een stralende zon!

Ik hoop de komende week veel mooie pics te kunnen posten.

woensdag 16 maart 2011

Ondra verlegt zijn grenzen

Dat het 18-jarige wonder uit Tsjechië, Adam Ondra in vorm was bleek al vorige maand. Toen opende hij La Capelle, een 9b in Siurana, Spanje. Maar afgelopen weken is hij waanzinnig bezig. Ondermeer opende hij een 9a+ en verbeterde hij zijn On Sight niveau naar 8c+. En hij laat het niet bij deze beklimmingen. Zijn ogen zijn al weer gericht op een volgende eerste beklimming van 9a+ en 9b's.

Adam Ondra in Golpe de Estado, 9b.

Zijn eerste 8c on sight was al in 2008 en sindsdien heeft hij dat kunstje al meer dan vijftien keer herhaald. De man die al honderden 8c's op zijn naam heeft was er vorig jaar al dicht bij. Hij klom op Kalymnos een 8c+ die hij zelf afwaardeerde naar een 8c. Maar afgelopen weken was het dus wel echt raak, na drie jaar van ontwikkeling. Zie hieronder zijn (gedeeltelijke) ticklist en een filmpje van één van zijn beklimmingen.

Ticklist
Obrint el Sisterna, 9a+, in Santa Ana, first ascent
Powerade, 8c+/9a, in Vadiello, on sight
El Templo del Café, 8c+/9a, in Alquezar, on sight
Bizi Euskaraz, 8c+, in Etxauri, on sight
Kidetasunaren Balio Erantsia, afgewaardeerd naar 8c, in Etxauri, on sight

dinsdag 15 maart 2011

Flapper

Na meer dan anderhalve week konden we weer in de touwen hangen. Het was weer druk in de hal dus altijd afwachten of je in je projecten kan begeven. Voor de 6b ging dat niet lukken helaas, maar de 6a+ wel. Had ik daar nog een extra poging voor gehad dan was het wellicht beter afgelopen.

Uiteraard hebben we de boulders gevoeld van de Upload Competition in de bouldertuin. Licht aan, heerlijk temperatuurtje met trui, en de hele tuin voor jezelf. We hebben vooral gewerkt in de dames boulders B1 - Gerrit en B2 - Wolfgang. Martin kreeg het voor elkaar om de eindgreep van B1 - Gerrit vast te houden in het schaarse licht, gewaardeerd als 6b+. Toen ik mijn allerlaatste poging deed in Wolfgang kreeg ik een flapper* toen ik uit de boulder kwam zetten.


Hier klimt 3-voudig Nederlands kampioen boulderen, Vera Zijlstra in B1 - Gerrit van de Upload Competition.

* Flapper - A detached 'flap' of skin on a climbers finger, often caused by sharp rocks.

zondag 13 maart 2011

Upload in Bussum

De Upload Competition deed afgelopen weekend Bussum aan. Concept is net zo simpel als leuk. Verspreid in het hele land zijn boulders geschroefd die bij één competitie horen. Klim de boulders en zet je filmpje van de beklimming op internet. Alleen dan is je score geldig. Hieronder is het promo materiaal van de laatste package, geplaatst in de bouldertuin van Rock Steady, Bussum. Kan niet wachten om eens een paar pogingen te wagen...

maandag 7 maart 2011

Boulderen in Lampegat

Afgelopen zondag was Bussum dicht en de A1 richting Sloterdijk onbegaanbaar. Dus staken Martin en ik, net als de rest van Nederland, de rivieren over naar het zuiden. Niet om te gaan carnavallen in Lampegat, maar om te boulderen in Monk bouldergym, Eindhoven dus. De website beloofde niet veel geks, geen gewijzigde openingstijden, geen confetti en geen lauw bier... Een prima lokatie voor een zondagmiddag tijdsbesteding...

Monk is het summum in Nederland op het gebied van boulderen en doet qua opzet een beetje denken aan Frans boulderparadijs Fontainebleau. Er zijn enkele circuits uitgezet met gelijke gradatie en kleuren overeenkomend met Bleau. Het ging goed, héél goed. Veel gevarieerde boulders werden getopt, met als topstuk een 6c. Dit niveau hadden we beiden nog niet eerder kunnen laten zien. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet een hele moeilijke 6c was. Deze boulder was geschroefd op een slab, wat toch een heel ander soort klimmen vereist. Desalniettemin gaf het toppen van een boulder met delicaat voetenwerk veel voldoening.

Hield de fun dan ook eens op?! Ja echt... Je vellen protesteren... Dus wat is dan idealer om die koelen om een koud flesje bier?

ticklist Bouldering 


Redpoint
6c



Flash
6a+



Second Go
6a+



Onsight
6a+